Over Marum

Home > Over Marum

Geschiedenis

Vroeger had praktisch elke opleiding op de Hogeschool Zeeland haar eigen studentenvereniging, zo waren alle economische richtingen vertegenwoordigd binnen Cineadus, de PABO’ers binnen ’t Vloei en had ‘Mirfisto’ de zeevaartschool onder haar hoede.
Het studentenleven was zelfs zo rijk, dat de meeste verenigingen zelfs hun eigen dispuut hadden! In het geval van Mirfisto was dit ‘Marum Bibio’, opgericht uit onvrede over de hoge bierprijs.

Op een gegeven moment besloot de IB-Groep (nu DUO) de prestatiebeurs in te voeren, waardoor er meer druk op de ketel kwam te staan voor de studenten en er dus gefuseerd ging worden. Zo gingen Cineadus, Mirfisto en Mort Subite (een onafhankelijke vereniging) samen in ‘Aqua ad Vinum’, Marum Bibio verhuisde als dispuut vrolijk mee.

Nu Marum Bibio een dispuut van Aqua ad Vinum werd, veranderde er veel. Doordat het bestuur van Marum Bibio en het bestuur van Aqua ad Vinum andere visies hadden betreft de feesten en evenementen besloot Marum Bibio die zelfstandig onder hun naam te organiseren.

Dit bleek zo succesvol te zijn, dat binnen no-time het dispuut Marum Bibio meer leden had dan haar moedervereniging Aqua ad Vinum. Ook het introkamp van Marum Bibio blijkt zeer succesvol te zijn. Waar andere studentenverenigingen maar een handjevol mensen meekrijgen, had Marum Bibio altijd dik boven de 100 aanwezigen. Dit kon in deze constructie natuurlijk niet, waardoor het dispuut Marum Bibio in april 2005 veranderde in de studentenvereniging Marum Bibio.

Vanaf toen ging het snel: Marum Bibio bleef groeien, terwijl de moedervereniging steeds verder achteruit ging. De feesten en activiteiten van Marum Bibio bleven groter worden, zo staat er tijdens de Beachparty een jacuzzi in stamkroeg, gaan tijdens het Duvelfeest Duvels voor een spotprijsje over de bar, organiseren wij jaarlijks een cantus waar volop gedronken en gezongen wordt en als klap op de vuurpijl heeft Marum Bibio iets unieks in Nederland: De Sunset Cruise, een galabal aan boord van een heus cruiseschip.

Maar ook de laatste jaren staat Marum niet stil: Marum Bibio haar eigen sociëteit, de Fles, waar elke avond tot wel zo’n 40 leden te vinden zijn voor een praatje, een drankje of zo nu en dan een feestje. Onze sociëteit heeft verschillende locaties gekend de afgelopen jaren. In 2020, met ons 15 jarig bestaan, zijn wij met onze stamkroeg mee verhuisd. Dit resulteert in het feit dat Marum Bibio de enige Nederlandse studentenvereniging is die in het bezit is van een voormalige stripclub.

Of terwijl, Marum Bibio heeft nooit stil gestaan en is dat voorlopig ook niet van plan!

Het Bestuur

Tammy Verdonk

Tammy Verdonk

Voorzitter | Praeses
Als Voorzitter van Marum Bibio houd ik me bezig met alle communicatie binnen de studentenvereniging. Ik hou van kletsen, feesten, gezelligheid en je ziet me bijna nooit zonder een glimlach op mijn gezicht. Ik ben altijd druk in de weer met van alles en nog wat en zit amper stil! Maar dit vind ik alleen maar leuk. Je kan voor alles bij mij terecht en ik zal er altijd voor je zijn, zonder judgement. Ik woon in het centrum van Vlissingen, super dicht bij de soos dus dat is ongelofelijk handig. Studeren hoort er natuurlijk ook een beetje bij (ik studeer Tourism Management), maar ik vind wel dat het leven los van de HZ veeeel interessanter is! Dus heb je zin om een keer wat te doen? Hit me up!
Yannick Sanders

Yannick Sanders

Penningmeester | Quaestor
Mijn naam is Yannick Sanders en ik ben de penningmeester van Marum Bibio. Als penningmeester zorg ik ervoor dat de geldzaken, zoals het geld voor onze sunset cruise, happen&stappen en het introkamp op orde is. Zo zullen we nooit geld te kort komen en kunnen we zorgen dat onze leden de activiteiten en feesten krijgen die ze verdienen! Als grafisch vormgever zorg ik tevens ook voor het ontwerp van de posters flyers en ander promotie materiaal. Creatief denken en ideeën aandragen is dan ook een van mijn sterkere kanten! Momenteel studeer ik Tourism Management, een Engelstalige studie met medestudenten van over heel de wereld. Vooral met Wodka, Wiskey & Wijn kan ik heel gezellig zijn!
Thomas Vreugdenhil

Thomas Vreugdenhil

Secretaris | Ab Actis
Mijn naam is Thomas Vreugdenhil en ik ben 21 jaar. Sinds januari 2021 mag ik mijn bijdragen leveren aan de vereniging als Secretaris | Ab Actis van S.V. Marum Bibio. Daarnaast ben ik ook penningmeester van het herendispuut Cede Maiori. Ik zit momenteel in mijn tweede jaar van de opleiding Maritiem Officier werk in de bediening bij onze sponsor SOIF. Je kan mij herkennen aan mijn uitbundige dansjes en heel fanatiek (en vals) meezingen met alle nummertjes.

Commissies

Binnen Marum Bibio hebben wij verschillende actieve commissies. Deze commissies zijn de helpende handen voor het bestuur. Elke commissie heeft zijn eigen taak om het leven binnen de vereniging zo actief en leuk mogelijk te maken. De commissies zijn gevuld met talloze van onze actieve leden waardoor zij ervoor zorgen dat Marum Bibio er niet alleen voor de leden is, maar ook door de leden is.

Een paar van deze commissies zijn tijdelijk, wat betekent dat je een paar maanden in de commissie zal zitten om een event te organiseren. Andere commissies zijn het hele jaar door actief en vergaderen dus op regelmatige basis met de benodigde versnaperingen. Wanneer je jezelf aansluit bij een commissie werk je wel wat harder dan de andere leden, maar je krijgt er veel voor terug in de vorm van gezelligheid en levensskills. Zo zit er voor iedereen wel een commissie bij die past bij jouw tijdschema en talenten!

Lijkt het commissieleven jou wat? Benader het bestuur of de desbetreffende commissie hoofd.

De feestenementencommissie is een groep leden die samen alle feesten en evenementen verzorgen. Iedere maand op een donderdag is er een themafeest waarbij we onze stamkroeg, de Vrienden van Vlissingen, vullen met thema gerelateerde drankjes, versieringen, muziekjes en acties. Ook is er iedere maand speciaal voor onze leden op de dinsdag een evenement. Deze zijn erg divers waardoor er altijd wel een evenement is waar jij als lid enthousiast van wordt. Van Schuren in de Schuur tot Berend Botje, van Bierbeleggen tot Cantus, wij komen iedere week bij elkaar om te zorgen dat het volgende feest of evenement weer een onvergetelijke herinnering voor later wordt.

De communicatiecommissie heeft een aantal belangrijke taken binnen de vereniging. Zo onderhouden zij het contact met de huidige sponsoren, zoeken ze naar nieuwe sponsoren en beheren zij de social media kanalen. Binnen deze commissie zijn er veel verschillende interesses en talenten nodig. Zo kunnen we altijd studenten die goed zijn in de communicatie met sponsoren of juist in het maken van leuke Instagram en Facebook posts gebruiken. Verder zitten er leden in die enthousiast zijn over het gebruik van photoshop of het leuk vinden om dit te leren. Samen creëren we elke maand opnieuw de mooiste posters voor de feesten, overzichtsposters en de poster die het actiefste lid van de maand laat shinen. Kortom, binnen deze commissie zijn wij creatief bezig en altijd op zoek naar nieuwe en originele ideeën op het gebied van sponsoring en promotie!

De sooscommissie bestaat uit een aantal leden die er samen voor zorgen dat je 5 dagen in de week gezellig een drankje of spelletje kan doen in onze soos. Ze houden de boel schoon, vullen de koelkasten, zorgen dat jullie geld kan rollen en tappen de mooiste gouden rakkers.

 

Iedere maand wordt er een themafeest georganiseerd door de commissie, het zogehete soosfeest. Thema’s lopen uiteen van tennistrutjes en ballenjongens tot 11e van de 11e of het welbekende, legendarische bacofeest.

 

Boven alles zijn deze leden samen één team, ze zien elkaar minimaal eenmaal per week, organiseren veel, communiceren vrijwel dagelijks en zijn regelmatig te vinden in de soos, zowel achter als voor de bar. Hierdoor leggen zij enorm veel contacten binnen de vereniging en zo dragen zij eraan bij dat Marum Bibio een grote vriendengroep is waar iedereen wel zijn eigen plekje in kan vinden.

Om de leden van Marum Bibio op een leuke en authentieke wijze actief te houden is de stickercommissie in het leven geroepen. Dit doen wij door middel van het ‘Zoek de sticker spel’, waarbij we elke week een sticker verstoppen die door een van de leden gevonden kan worden. Er worden natuurlijk wat hints gegeven om de zoektocht niet onmogelijk te maken! Vind jij de sticker? Dan krijg je 5 consumptie bonnen om in onze Sociëteit de Fles te gebruiken.

Een keer per jaar organiseert HZ het kerstgala, met elk jaar een nieuw thema die bedacht moet worden door de leden van de commissie. Niet alleen het thema maar ook het entertainment zoals de deejays en bandjes. En uiteraard de locatie. Alle studenten van de HZ zijn welkom, dit lijkt als een grote verantwoordelijkheid. Maar gelukkig organiseren we het elk jaar samen met de andere studenten verenigingen Aqua ad Vinum en FISA. Het doel is dan ook om er elk jaar weer een gigantisch feest van te maken! Denk jij dat je het voor me kaar krijgt om dit gezamenlijk neer te zetten, meld je dan snel aan!

Om elk jaar opnieuw de nieuwe studenten welkom te heten op de HZ en binnen het studentenleven wordt er een introkamp georganiseerd. Dit kamp draait om 3 dagen lang de leukste activiteiten en feestjes te organiseren om iedereen kennis te kunnen laten maken met de gezelligheid van onze geliefde vereniging.

De introkampcommissie is er niet alleen om de kamplocatie, tenten en andere benodigdheden neer te zetten, maar ook om tijdens het kamp samen met de begeleiders te zorgen dat alles op rolletjes verloopt. Zo zorgen zij dat ieder jaar weer nieuwe leden, huidig leden en oud leden tijdens dit kamp de tijd van hun leven hebben.

De introkampcommissie bestaat uit oudere Marum leden, die al meer ervaring hebben met het begeleiden van grotere menigten en organiseren van grotere evenementen. Dus de commissie is niet open voor eerstejaars, omdat we ook graag willen dat je als eerstejaars het kamp zelf meemaakt dan het organiseert. De commissie is verantwoordelijk voor het organiseren van het gehele kamp en bij het begeleiden van alle studenten gedurende het kamp. Ben je een tweedejaars Marum lid en lijkt het je wat? Aarzel dan niet om In te schrijven.

AID is de afkorting die de HZ gebruikt voor de Algemene Introductie Dag. Alle eerstejaars studenten kunnen zich opgeven om op het bellamypark in Vlissingen kennis te maken met elkaar en de studentenverenigingen. Een aantal leden van Marum Bibio en Aqua ad Vinum organiseert in een paar maanden tijd deze dag vol activiteiten. Via uiteenlopende spellen en activiteiten maak je kennis met elkaar, met ons, onze sponsoren, onze stamkroegen, onze sociëteiten, en het bellamypark. Daar vind je namelijk alle uitgaans- en eetgelegenheden waar je in je studententijd zeker gebruik van gaat willen maken. Je wordt begeleid door meerderejaars leden van de studentenverenigingen en die zullen er dan ook voor zorgen dat je een leuke dag hebt. De AID-commissie treft alle voorbereidingen, overziet dit alles en zorgt er dus voor dat alles die dag op rolletjes loopt.

Disputen

Cede Maiori

Cede Maiori

Herendispuut
Wij zijn Cede Maiori, het herendispuut van SV Marum Bibio. Cede Maiori is voortgekomen uit een vriendengroep die graag vaker samen wilden komen, de onderlinge vriendschap versterken en gewoon gezellig een potje bier drinken, want dat kunnen deze heren als de besten! Cede Maiori borrelt om de week op zondag, vóór de reguliere openingstijd van De Fles. Dit is de ideale plek voor een borrel om daarna vrolijk verder te feesten met andere gezellige mensen die naar De Fles komen, om door te gaan tot in de laatste uurtjes! Daarnaast gaat Cede Maiori regelmatig uit eten, meestal op de tweede donderdag van de maand. Op de tweede donderdag van de maand is het namelijk Jasje Dasje avond bij SV Marum Bibio. Hiervoor heeft het dispuut dan ook unieke dassen laten maken! Het dispuut organiseert regelmatig ook themafeestjes in De Fles. In samenwerking met het vrouwendispuut organiseren wij ook één of meerdere malen per jaar zelf een feest voor SV Marum Bibio!
Voluptas

Voluptas

Damesdispuut
Wij zijn de dames van Voluptas. Wij zijn het enige vrouwendispuut van Vlissingen en onderdeel van S.V. Marum Bibio. Voluptas is opgericht door een groep vriendinnen, die graag de vrouwelijke stem wilden laten horen en gezellig samen wilden borrelen. Om de week houden wij een borrel alleen toegankelijk voor leden van het dispuut. Tijdens deze borrel vloeit de wijn rijkelijk, maar ook hapjes mogen zeker niet ontbreken. Dit is dan ook de tijd om gezellig te kletsen over van alles en nog wat, of om gezellige spelletjes te doen. Naast onze borrel hebben wij nog veel meer activiteiten. Zo gaan we eens per maand happen in dispuutskleding tijdens de happen en stappen jasje dasje avond van Marum Bibio en zijn we vaak aanwezig bij de feesten en evenementen. Jaarlijks organiseren wij in samenwerking met Cede Maiori ons eigen dispuutsfeest. De mannen van Cede Maiori zijn af en toe onze rivalen, maar wij vinden het ook heel gezellig om samen te borrelen. Ook buiten Marum Bibio organiseren wij leuke activiteiten. Zo gaat geen enkele verjaardag ongehoord voorbij en al zeker geen 21-diner. Eens per jaar organiseren wij ook een echte vrouwenavonden, mannen zijn dan absoluut verboden. 😉 Wij gaan elk jaar op een dispuutsweekend. Afgelopen jaar zijn wij nog niet weg geweest. Het jaar daarvoor zijn wij met het hele dispuut voor een paar dagen naar spanje gevlogen. Hier hebben wij natuurlijk heerlijk genoten van de Sangria, de cocktails, het zonnejte en de gezelligheid. Lijkt het jou leuk om samen met ons je studententijd door te brengen? Meld je aan als lid van Marum Bibio…en wie weet nodig wij jou uit op een van onze borrels.

Sociëteit 'De Fles'

De soos is onze plek om als leden samen te komen voor een drankje, een dansje, een spelletje of een babbeltje. De soos is meerdere malen verhuisd sinds we in 2005 een zelfstandige vereniging werden, maar is altijd verbonden geweest aan de stamkroeg waar we op dat moment aan verbonden waren.

Begin 2020 kregen we de kans om mee te verhuizen met het oude Club Bellamy. Ze zijn nu in een nieuwe vorm, namelijk ‘de Vrienden van Vlissingen’ gevestigd aan Nieuwe Dijk 5. Wij kregen het aanbod van de eeuw, hebben die aangenomen en zijn nu dus de trotse huurders van de voormalige, intacte stripclub die zich boven onze nieuwe stamkroeg bevindt. De stripclub heeft slechts 5 dagen kunnen draaien voordat de deuren sloten, De sfeer hangt er nog, het fluweel is er nog, de paal staat er nog en met een paar kleine aanpassingen en wat wasbeurtjes konden we er dus zo intrekken.

We hebben onze eigen tap, genoeg plek om rustig te zitten of een spelletje te doen, plek om te dansen, te beerpongen of een slinger om de paal te maken. We hebben bordspellen, kaartspellen, maar ook spellen voor de playstation voor onze nieuw ingebouwde tv. Er kunnen filmavondjes gegeven worden of sportwedstrijden gezamenlijk worden bekeken. Binnen in onze soos is het dus nooit saai.

Binnenkort openen we echter ook nog eens ons aansluitende dakterras voor onze leden. Hierdoor wordt in de zon chillen, met je vrienden en een koud drankje nog leuker! Al met al zijn we dus enorm trots op onze sociëteit ’De Fles’! Wil je deze leuke tijden in deze unieke plek nou zelf beleven? Dat kan natuurlijk. We zijn namelijk maar liefst 5 dagen in de week open!

Sunset Cruise

Hét paradepaardje van Marum Bibio, een spetterend feest dat je absoluut niet mag missen! De Sunset Cruise is één van de grootste evenementen waarnaar, naast al onze leden, ook alle andere studenten in Vlissingen een heel jaar lang naar uitkijken. De Sunset Cruise is als een ‘normaal’ gala, met de welbekende cocktail dresscode, maar Marum Bibio’s Sunset Cruise is uniek!

Het unieke aan de Sunset Cruise is dat het gala op een boot wordt gehouden. Varend langs de boulevard met een drankje in je hand, kijkend naar de ondergaande zon, genietend van de muziek van een live band op het ene dek en een DJ op het andere dek; een avond om nooit te vergeten dus! De Sunset Cruise wordt volledig door Marum Bibio georganiseerd, dus dan wordt het hoe dan ook legendarisch.

Het feest begint al wanneer de boot nog aan wal ligt, iedereen komt in de mooiste outfits, met de grootste feeststemming aan boord. Wanneer iedereen aan boord is, het feest dus al lekker op gang is, gaan we varen. We varen over de Westerschelde langs de boulevard van Vlissingen. AL feestend, dansend met je vrienden vaar je met het geweldige uitzicht op de skyline van Vlissingen. Alle prachtig verlichte gebouwen en de zon die langzaam wegzakt in zee, dat zie je alleen deze avond!

We zien jullie weer graag aan boord tijdens de volgende editie van Marum Bibio’s Sunset Cruise.